Voetproblemen

Voetpraktijk THUIS, uw voeten in goede handen

Voetproblemen en tips

Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening - meestal aan de grote teennagel die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor ingroeiende teennagels zijn:

  • Druk door slecht passende schoenen
  • Het verkeerd (te kort) knippen van de nagels
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie

Schimmelnagels of mycose

De herkenning van deze nagels is, dat een nagel wit of geel verkleurt. De nagel wordt later geelachtig bruin en mogelijk dikker en brokkelig. Een nadeel is dat de infectie nooit uit zichzelf geneest. Medicijnen bieden soms een uitkomst maar de pedicure kan u er ook bij helpen. De behandeling bestaat uit de verdikte nagels frezen en een vloeistof adviseren om de schimmel te bestrijden. Ook dienen de schoenen behandeld te worden met een schimmelwerend middel. Het bestrijden van schimmelnagels heeft tijd nodig. Er is een reële kans om weer gezonde nagels te krijgen. Om een schimmelnagel te voorkomen kunt u de volgende regels in acht houden:

  • Uw voeten dagelijks wassen zonder zeep en daarna goed drogen
  • Sokken dragen van absorberend materiaal
  • Regelmatig wisselen van schoenparen
  • Altijd slippers dragen in openbare ruimten

 

Likdoorn

De meest voorkomende oorzaak van likdoorns is een aanhoudende plaatselijke druk en wrijving van buitenaf door schoenen of van binnenuit door tegendruk van de botjes. Ook een beschadiging aan de binnenkant van de schoen, een bobbel in de binnenzool of te krappe schoenen kunnen de oorzaak van een likdoorn zijn.

Een likdoorn is eelt wat meestal als een kegel naar binnen groeit. Het verwijderen van een likdoorn is normaal gesproken niet pijnlijk omdat het uit eelt bestaat. Eelt is dode huid en ongevoelig. Een enkele keer kan in een likdoorn een bloedvaatje of een zenuw meegroeien; in dat laatste geval kan de likdoorn best pijnlijk zijn.

 

Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid en ontstaat op plekken waar de huid last heeft van wrijving en/of druk.

Er is onderscheid in fysiologisch eelt en pathologisch eelt. Fysiologisch eelt hebben we nodig ter bescherming van onze voet. Maar als eelt ontstaat door druk, wrijving, een veranderde stand van de voeten maar ook door overmatig transpireren dan spreken we van pathologisch eelt. Dit eelt kan problemen en klachten veroorzaken.

Het is dan ook van belang ervoor te zorgen dat dit eelt regelmatig door de pedicure wordt verwijderd.

ProVoet

ProVoet, brancheorganisatie voor de pedicure

Voetpraktijk THUIS is aangesloten bij ProVoet,

de brancheorganisatie voor pedicures en werkt volgens

de code van voetverzorgers.

Contact

Contact Voetpraktijk Thuis in Arnhem Zuid, Rijkerswoerd

Voor informatie en afspraak

Christel Thuis

Wessel Couzijnhof 31

6836WC Arnhem Rijkerswoerd

T: +31 6 49 30 62 04

E: voetpraktijkthuis@gmail.com

Copyright 2013 © Voetpraktijk THUIS